Пожарите в Самоковско и Рила ще бъдат потушени до вечерта
Пожарите в Самоковско и Рила ще бъдат потушени до вечерта / DarikNews
Пожарът в землището на с. Горни Окол може да бъде потушен до вечерта, това заяви главен комисар Николай Николов, директор на Национална служба „Пожарна безопасност и спасяване”. В гасенето са се включили и двата испански самолета, пристигнали вчера в страната ни. Моментната обстановка около пожарите в страната Николов определи като спокойна.

"Небрежност е причината за възникналия пожар в с. Горни Окол", каза Николов. "Знае се кои са хората и полицията работи по случая", допълни той. "Пожарът вече е върху 4400 декара, през тази нощ е успял да е разпространи върху нови 10-15 декара. През нощта имаше сложна ситуация. Върховият пожар прескочи бариерите, които бяхме направили. По-късно обаче нещата бяха овладени", разказа Николай Николов.

Пожарите в местността „Кърнарска поляна” и сметището на Цалапица са локализирани и до края на деня също се очакват добри новини оттам. Николов допълни, че двата френски самолета, помогнали за потушаването на огъня в Рила, вече са се върнали във Франция и на тяхно място помагат техни испански колеги. Той уточни, че пожарат там, който бушува вече осми ден, има вероятност да бъде потушен също до края на деня. Стихията в Рила е овладяна и вече не се нуждае от гасене с летателна техника, още повече, че по време на нощните дежурства пожарът не се е разраснал нито метър, поясни Николов.