Пожар вилня в нивите край Челопечене
Пожар вилня в нивите край Челопечене / cнимкa: Sofia Photo Agency

Пожар в житна нива край поделението в Челопечене предизвика взривявания на боеприпаси този следобед около 13 часа. Взривиха се боеприпасите попаднали в нивите след огромните детонации в поделението миналия месец. Близо три часа противопожарните служби изчакваха на безопасно разстояние огънят сам да намали силата си, а от КАТ бяха спрели движението по Околовръстното шосе между Чепинци и Челопечене. Основната версия за пожара е самовъзпламеняване на неизбухнал боеприпас.

Два часа след възникване на пожара началникът на Столичната противопожарна служба комисар Иван Илиев каза, че пожарът продължава. „Ние не можем да влезем да го гасим, тъй като е пълно с боеприпаси, които от време на време се възпламеняват”, уточни той. Самовъзпламеняване на неизбухнал боеприпас може да се окаже основната версия за пожара, каза за Дарик полковник Валентин Радев, експерт по боеприпаси във военното министерство. „Много нещо има по нивите, нагрява го слънце, тук-там където огъня срещне нещо – го взривява, но по думите на колегите, които са на мястото, това са малокалибрени боеприпаси”, каза още той.

Към 18.00 часа пожарът беше ликвидиран, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Ще продължат контролните замервания на въздуха. В момента се извършва и контролна проверка на състоянието на пътя между Чепинци и Челопечене, за да бъде възстановено движението, уточниха от пресцентъра.

Вчера военните започнаха контролирано взривяване на неизбухнали боеприпаси в нивите край гръмналото на 3-ти юли поделение и по график утре също трябва да има такива взривявания между 10 и 14 часа. Също вчера стана ясно, че ще са необходими около две години за разчистване на зоната между 4 и 10 декара около епицентъра на взривилото се поделение. Към 17.30 часа все още нямаше информация колко от тази площ ниви е изгоряла днес. Частните стопани обаче не са на загуба, защото бяха обезщетени след взрива на поделението за унищожената им продукция.