Пожар бушува на Витоша
Пожар бушува на Витоша / снимки: DarikNews.bg, Петя Царевска
Пожар бушува във Витоша над Бистрица
54862
Пожар бушува във Витоша над Бистрица
  • Пожар бушува във Витоша над Бистрица

Пожар гори в местността „Бистришко бранище", в източната част на Витоша. Пламъците са обхванали около 50 декара горска площ, няма пострадали хора, съобщи за Дарик шефът на дирекция „Пожарна и аварийна безопасност" главен комисар Николай Николов. На място са два вертолета на военновъздушните сили, които гасят огъня. Изпратени са четири екипа на пожарната и два гасачески екипа, които се предвижват пеша, съобщиха от МВР.

Сигналът за пожара е подаден към 14 часа. Пламъците са обхванали терен с паднала суха растителност в труднопроходим участък. На място беше изпратен хеликоптер, който да направи пълен оглед на разпространението на пожара. Два хеликоптера от Пловдив облитат района и пускат вода за гасене на пламъците, съобщи шефът на дирекция „Пожарна и аварийна безопасност". В гасенето са се включили 60 пожарникари и доброволци от селото. Два вертолета Ми-17 и единадесет военнослужещи от състава на 24-а авиационна база Крумово също се включиха. Работи се за ограничаването на двете огнища на пожара.

„Кметът е създал необходимата организация, така че да се включат достатъчно екипи от доброволци на мястото, включително и хората от горските стопанства и природния парк. Организацията е налице", подчерта комисар Николай Николов.

Няма опасност за населените места от пожара в резервата "Бистришко бранище", каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. На мястото на пожара в биосферния резерват пристигнаха още министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Все още не е ясна причината за пожара. Няма пострадали хора и къщи.

Пожар бушува на Витоша
netinfo