Повишиха в ранг разследвана съдийка в Разград
Повишиха в ранг разследвана съдийка в Разград / снимка: Дарик - Разград, Радка Минчева
Повишиха в ранг разследвана съдийка в Разград
23896
Повишиха в ранг разследвана съдийка в Разград
  • Повишиха в ранг разследвана съдийка в Разград

Съдийка, разследвана за документно престъпление, е повишена в ранг на едно от последните заседания на Висшия съдебен съвет. Разследването срещу Доротея Иванова от Районен съд - Разград бе прекратено през октомври.
 
Преди да бъде прекратено, разследването срещу нея бе преобразувано срещу неизвестен извършител. Престъплението, за което бе разследвана Иванова, е извършено преди близо девет години. Тогава тя е поставила подписа си под изпълнителен лист по гражданско дело. В документа, издаден за вземания на земеделска кооперация от село Топчии, е записана сумата от 150 000 лв., после е добавено "1% лихва на ден". Оттогава сумата е набъбнала до 3,5 млн. лв. и бе обект на дело между двама разградски бизнесмени - правоприемника на кооперацията Йордан Панчев и осъдения през февруари за лихварство Иван Стойчев. Именно Стойчев е подал сигнал срещу съдийката.

По-малко от два месеца след прекратяването на преписката Доротея Иванова е повишена в ранг на място - от съдия в Окръжен съд в съдия в Апелативен. Това е станало на заседание на Висшия съдебен съвет след предложение на председателя на Окръжен съд - Разград Веселин Стоянов. На същото заседание подобни повишения са утвърдени за още 15 магистрати, те се извършват след атестация.