Поведението на ДПС в Кърджали е скандално според ГЕРБ
Поведението на ДПС в Кърджали е скандално според ГЕРБ / снимка: БГНЕС
Поведението на ДПС в Кърджали е скандално според ГЕРБ
57905
Поведението на ДПС в Кърджали е скандално според ГЕРБ
  • Поведението на ДПС в Кърджали е скандално според ГЕРБ

Скандалът с неприемането на предложението за удостояване на ген.Васил Делов със званието почетен гражданин на Кърджали се пренесе и в парламента. Първо, ГЕРБ осъди поведението на общинските съветници на ДПС в града, които гласуваха против кандидатурата. Ние намираме поведението на общинските съветници от ДПС за скандално, коментира депутатът от мнозинството Цвета Караянчева. Това стана повод и за отговор от страна на движението.

„Историята отдавна е дала оценка за делата и преиначаването на историческите факти не носи полза никому. И ако това не е политическо късогледство, то значи е брутална предизборна игра, която вгорчи празника на всички граждани на Кърджали и даде изключително лош пример на децата ни", каза депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя допълни, че няма нито едно устно или писмено свидетелство в подкрепа на обвиненията срещу генерал Делов и неговите войници. „И нека тези, които си позволиха да го охулят, поддавайки се на политически изкушения, да се допитат до архивите. Там ще прочетат, че ген. Делов е сред основоположниците на българската армия след Освобождението", каза още депутатката от Кърджали (вижте декларацията на ПГ на ГЕРБ).

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан попита как ние четем своята история и специално за 100-годишнината от Балканската война и освобождаването на Кърджали. „Векът е единица за историческо време, но не е достатъчен, за да изтрие от паметта на днешните поколения човешките измерения на трагизма на войната, болката за загубените предци от всички етноси по време на Балканската война. Тя е Балканска именно защото изправя един срещу друг балканските народи. Факт е, че тя, както реши определения исторически въпроси от изключително решение за България, в не по-малка степен задълбочи други, за да се стигне до Междусъюзническата война, отвори рани, бъркането в които все още е въпрос на политическа деструкция", коментира Местан.

На тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали на 21 октомври - Деня на града, ДПС гласуваха „против" кандидатурата на освободителя на Кърджали от османско владичество генерал Васил Делов за почетен гражданин. Отхвърлянето на кандидатурата предизвика гнева на другите две политически сили, представени в местния парламент - БСП и ГЕРБ. Активисти и привърженици на ВМРО и "Атака" пък излязоха на протест пред централата на ДПС в София, като поискаха да бъде прекратен мандатът на Общинския съвет в Кърджали и партията да бъде обявена за антиконституционна. Възмущението си срещу действията на общинарите изразиха и от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите в България, които са категорични, че с това си действие съветниците не само са опорочили празника на града, но и са предизвикали скандал от национално значение.