Повече свобода за българската култура
Повече свобода за българската култура / снимка: БГНЕС, архив
Повече свобода за българската култура
36217
Повече свобода за българската култура
  • Повече свобода за българската култура

По-справедлив начин за финансиране на културните институти от догодина, обеща заместник-министърът на културата Митко Тодоров. Това ще бъде възможно чрез въвеждането на т.нар. система на делегираните бюджети. Тя беше представена за първи път пред журналисти. Чрез нея ръководителите на държавните театри, опери, музикални центрове ще получат по-голяма самостоятелност.

С методологията на новата система вече са запознати мнозина от директорите, на които ще им се наложи да я прилагат. Предстои тя да бъде качена и на сайта на министерството за обществено обсъждане.

Благодарение на новата система директорите на културните институти вече сами ще решават какво да правят с парите, които получават от държавата и от общините. Ще могат да се разпореждат със средствата, които влизат в бюджетите им от продажба на билети и от наеми. Ще имат право да определят числеността на персонала и размера на заплатите му.

Митко Тодоров: "Досега, за да похарчиш 100, 200 лева, ти трябваше да искаш разрешение, да ти ги потвърдят тези пари, иначе в банката не можеш да ги изтеглиш. Чрез новата система директорът на един институт ще е в правото си да харчи собствените си приходи и приходите от различни други източници. Няма да има прехвърляне или зануляване от един институт за сметка на друг. Ето това е вече втората част на моя отговор - този механизъм е по-справедлив. Аз ще си харча средствата, които съм си изработил, а няма да ми ги харчи някой друг".

За да се избегнат евентуални злоупотреби, от Министерство на културата са разработили и механизми за контрол на парите. Предвидени са още финансови бонуси за тези културни институти, които постигат добри резултати. Тези пък, които не се справят с условията на новата система за финансиране, ще бъдат санкционирани.

Митко Тодоров: "Естествено е, че когато имаме мониторинг и оценка, имаме и карта за мониторинг и оценка. Когато някой директор получи оценка „Слаб 2", той просто се освобождава".

Дали новата система за финансиране на културните институти ще се окаже успешна, от Министерство на културата обещаха да кажат през април 2011-та, когато ще разполагат с първите резултати от въвеждането й през януари.