Повече средства за подпомагане на спорта ще отделя тотализатора
Повече средства за подпомагане на спорта ще отделя тотализатора / netinfo

Правителството направи промени в Устройствения правилник на Българския спортен тотализатор, за да съгласува документа със Закона за хазарта, където е регламентиран начинът за използване на приходите от дейността на БСТ, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

В документа е предвидено не по-малко от една четвърт от средствата, останали след данъчно облагане, приспадането на разходите и разпределението на печалбите, да се предоставят целево за масов спорт.

Повече средства за подпомагане на физическото възпитание и спорта ще се осигурят и от намаляването с един процентен пункт на средствата за издръжка и развитие на БСТ, които досега бяха не по-малко от 18 на сто от постъпленията от хазартни игри, организирани от държавното предприятие. Сега стават не по-малко от 17 на сто. Освен това, оставащите средства, които се разпределяха за спорт и за обслужване на публичните задължения на БСТ, сега ще се разпределят само за спортни дейности.

С промените в правилника се създава възможност членовете на Управителния съвет на БСТ да бъдат петима или трима и се засилва контролната роля на министъра на младежта и спорта, включително за законосъобразното и целево изразходване на средствата на БСТ.