Повече от 1,5 млн. българи може да останат без домашно лечение от септември
Повече от 1,5 млн. българи може да останат без домашно лечение от септември / снимка: DarikNews.bg, архив
Повече от 1,5 млн. българи може да останат без домашно лечение от септември
73875
Повече от 1,5 млн. българи може да останат без домашно лечение от септември
  • Повече от 1,5 млн. българи може да останат без домашно лечение от септември

Ако бюджетът на Здравната каса не бъде актуализиран с исканите от институцията 328 млн. лева, а с предлаганите 225 - от средата на септември 1,5 млн. българи с хронични заболявания ще подпишат смъртните си присъди. Около тази тревожна прогноза се обединиха шест пациентски организации у нас, сред които четирите национални представителни. Проблемът според тях е, че със 100 млн. лв. по-малко за здраве ще има средства за болниците, но няма да има никакви допълнителни пари за домашно лечение.

Затова от организациите настояха парите на касата да се актуализират в пълен размер, като  осигуряването на още сто милиона лева да се случи чрез нов проектозакон.

Лекарствата за домашно лечение, за които няма да достигнат пари, не могат да бъдат закупувани от болниците, смята Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум. По този начин пациентите с хронични заболявания остават без лечение.

„Ако няма наистина политическата воля да има актуализация в този размер, от 16 септември повече от 1,5 млн. български граждани ще бъдат с изнесена, подписана и гласувана смъртна присъда”, обясни Димитров.

Причината е, че при тези средства, предвидени за актуализация, Здравната каса трябва да спре да плаща на аптеките в средата на септември, обяснява председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

„Какво се случва, когато тя започне да закъснява? Обикновено след 10-12 ден по-малките аптеки започват да изпитват финансови затруднения и не могат да си плащат на дистрибуторите. Т.е. те спират да работят със здравната каса. Оттам нататък всички пациенти, които не могат да си вземат лекарствата от тези аптеки се пренасочват към следващите. Обаче от известно време всяка аптека има лимит, в резултат на което аптеките, които са по-големи и биха могли да издържат месец-два нямат възможност да обслужват пациентите, защото има лимит”, разясни ситуацията Костов.

Освен повече пари за здраве тази година, е нужно да се увеличи процентът от брутния вътрешен продукт, който ще се задели при следващия бюджет за здравеопазване, добави Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

„Не бива да се отказваме от мантрата повече пари за здравеопазване, по-висок процент при следващия бюджет. И непременно трябва да изискваме начин да бъдат гарантирани реинбурсациите, когато става дума за лечение. Независимо дали ще бъде през болница или вкъщи, реинбурсация означава, че държавата има ангажимент да посрещне разходите, свързани с едно лечение”, коментира Адърска.