Повдигнаха обвинения на групата на Халвата
Повдигнаха обвинения на групата на Халвата / netinfo

Близкият до братя Маргини Христо Халваджиев - Халвата и още двама души от обкръжението му са задържани в Пловдив. Информацията бе официално потвърдена отполицията. Тримата са участвали в организирана престъпна група за манипулиране на търгове по обществени поръчки за горива в Медицинския университет в Пловдив и в община Златоград. След ареста Халваджиев и Иванов са откарани в следствения арест в София. По неофициална информация при разследването са използвани СРС-та.

Разследването се води от Софийска градска прокуратура и Главна дирекция „Криминална полиция” в МВР. Христо Векилов Халваджиев е обвинен в организиране и ръководене на организирана престъпна група, в подбуждане към длъжностно престъпление и за предлагане на дар на лице, което да упражни влияние с цел облага. Веселин Милков Иванов е обвинен за участие в организирана престъпна група, подбуждане към длъжностно престъпление и подкуп. Заместник-кметът на Златоград Венцислав Митков Кутев е обвинен, че е приел предложението да упражни влияние при провеждането на търгове за обществени поръчки, а помощник-декана на Стоматологичния факултет в Пловдив Васил Будев – в длъжностно престъпление.

Христо Халваджиев участва в шест фирми с третия брат на Маригините – Димитър – това са "Атлас", "Глобъл", "Лимар", "Симс", "Фаворит" и "Бул арт". Халвата е бил шеф на клона на СИК в Смолян – родния град на Маргините. При избухването на скандала в МВР през пролетта стана ясно, че арестуваният заместник-шеф на ГДБОП Иван Иванов е поддържал тесни контакти с Халваджиев и Хованес Манукян, който също е от обкръжението на Маргините. Преди месец Халваджиев бе разпитван по досъдебното производство срещу обявения от МВР за "финансист" на братята бизнесмен Иван Иванов.

Васил Будев, помощник декан на Стоматологичния факултет на Медицинския университет, е отговарял за стопанската част и е бил председател на тричленната комисия, провела миналата година търга за доставка на гориво за факултета. Служители на ДАНС и БОП са започнали разследването най-малко преди месец, когато са започнали разпитите на ръководството на Медицинския университет. Разпитвали са по какъв начин е определяна комисията, кой е имал достъп до офертите и имало ли е условия те да бъдат отворени предварително или подменени. Фирмата, която миналата година е спечелила търга, а през май тази година печели и втори търг, е „Европетролеум”, съобщиха източници от Медицинския университет. Тази година са предложили 31 лв. на 1000 литра гориво отстъпка от цената на „Лукойл” и големи периоди на отложено плащане.