Повдигнаха обвинение за длъжностно присвояване на Томов
Повдигнаха обвинение за длъжностно присвояване на Томов / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлияна Николова
Обвинение за длъжностно присвояване на близо 3,5 милиона евро е повдигнато срещу президента на ЦСКА Александър Томов и изпълнителния директор на клуба Александър Гарибов. Това стана ясно след като днес повече от три часа Александър Томов беше разпитван в националното следствие.

Още на 16 юни прокуратурата образува досъдебно производство срещу Томов и Гарибов за длъжностно присвояване на близо 5 милиона евро. Според прокуратурата парите са били предоставени от „Кремиковци” АД на ЦСКА, а след това неправомерно отклонени в сметки на офшорки. Досъдебното производство беше възложено на Националната следствена служба след като по случая завърши проверката на ДАНС, разпоредена от премиера Сергей Станишев.

Днес повече от три часа Александър Томов беше разпитван по скандала. На излизане той не отрече новината за повдигнатото обвинение: „Основният разговор или спор в продължение на няколко часа беше около транзакция, която е направена от ЦСКА в размер на 3,5 млн. към бившия собственик на клуба като част от плащането, това е единственото политическо обвинение. Има трактовка, при която това плащане може да се тълкува като длъжностно присвояване, тоест или че някой от нас е взел тези пари и ние трябва да докажем, че това не е така, или че сме ги дали на трето лице, за да се облагодетелства той”.

Скандалът с футболен клуб ЦСКА избухна след като червените не получиха лиценз от УЕФА за европейските турнири. Впоследствие стана ясно, че клубът дължи големи суми на НОИ и различни банки. Ако обвиненията бъдат доказани, Александър Томов и Александър Гарибов са заплашени от 10 до 20 години затвор.