Повдигнаха обвинение срещу убиеца на екоинспектора
Повдигнаха обвинение срещу убиеца на екоинспектора / netinfo

Убиецът на екоинспектора от Долни Дъбник е бил заловен при опит да напусне страната. Окръжната прокуратура в Плевен повдигна обвинение срещу него, съобщи наблюдаващият прокурор по случая Искра Ганева. За 47-годишния Иван Вачев от Тръстеник е поискана мярка за неотклонение задържане под стража.

Убиецът, който е от ромски произход, е задържан заедно със сина си при опит за бягство на граничния пункт Кулата в сряда вечерта, съобщи още наблюдаващият прокурор. Те са били част от ромска престъпна група от Тръстеник, занимаваща се с изкопаване и кражба на PVC и метални тръби.

Претърсени са домовете на циганите и са открити две незаконни пушки и един незаконен пистолет. Установено е, че едната от ловните пушки е със същия калибър като оръжието на престъплението.

Събрани са достатъчно данни, за да се приеме, че точно Иван Вачев е произвел смъртоносния изстрел, категорична беше прокурор Ганева. Тя допълни, че обвинението срещу 46-годишния мъж е за убийство на длъжностно лице, по начин особено мъчителен за жертвата, със средства опасни за живота на мнозина и със специалната цел да прикрие извършването на друго престъпление.

За това законът се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор. Убиецът е криминално проявен и има две предишни присъди, както и множество регистрации за кражби. Установени са и другите участници в кражбата, довела до трагичния инцидент, които са над 15 души.

Други новини от Плевен