Повдигнаха обвинение срещу Раиф Мустафа
Повдигнаха обвинение срещу Раиф Мустафа / снимка: БГНЕС

Обвинение за предлагане на подкуп на длъжностно лице е повдигнато на бившия заместник-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа.Той престоя близо час в сградата на столичното следствие на разпит. Раиф Мустафа подаде оставка, след като името му беше замесено в корупционен скандал.

Обвинението срещу Раиф Мустафа е по член 304а от Наказателния кодекс. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 10 години затвор и 15 хиляди лева глоба. На бившия заместник-министър е определена гаранция от 10 хиляди лева. След приключването на разпита и след повдигане на обвиненията Мустафа отказа коментар пред събралите се пред столичното следствие журналисти.

Името на Раиф Мустафа беше замесено в корупционен скандал след задържането на бизнесмена Росен Маринов. Собственикът на фирма „Автоинженеринг" беше уличен в опит за подкупване на директора на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров.

Още на 12 юни от прокуратурата заявиха, че има и трети човек, намесен в скандала, като по-късно от неофициална информация стана ясно, че това е Раиф Мустафа.

На 13 юни заместник вътрешният министър подаде оставка, като в декларация, изпратена до медиите, заяви, че не бива заради този случай да пада съмнение върху МВР или върху правителството.

В коментар за оставката вътрешният министър Михаил Миков заяви, че благодари на заместник-министър Раиф Мустафа за досегашната му работа в МВР. Според Миков при създалата се ситуация решението на Мустафа е било правилно и още тогава вътрешният министър изрази становище, че оттук нататък дума имат компетентните органи.

Окончателният съдебен акт на Върховен касационен съд от 18.04. 2013 г. оставя в сила решението на Софийски апелативен съд от 01.10.2012 г., което потвърждава присъда от 30.06.2010г. на Софийски градски съд, с която подсъдимите Росен Маринов и Раиф Мустафа са оправдани.