Повдигнаха обвинение срещу бившия шеф на пътния фонд
Повдигнаха обвинение срещу бившия шеф на пътния фонд / netinfo

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу бившия шеф на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев, съобщи за Дарик радио градският прокурор Николай Кокинов. Обвинението е било предявено от наблюдаващия прокурор Моника Малинова от Софийска градска прокуратура, която е и член на прокурорското спецзвено за особено значими случаи.

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Веселин Георгиев за престъпление, за което се предвижда наказание от 1 до 8 години затвор, съобщиха от прокуратурата. Спрямо Георгиев е взета мярка за неотклонение „гаранция” в размер на 10 000 лева.

Обвинение е за престъпление по служба, извършено от Георгиев през периода юли 2006 – ноември 2007 г. В качеството му на длъжностно лице като изпълнителен директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, в нарушение на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите „Биндер” АД, „Инмат” ООД, Гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти”. Целта му е била да набави имотна облага за братята му Бойко и Емил Георгиеви, от което са настъпили значителни вредни последици за България.

Бившият директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" подаде оставка на 1 февруари, след като стана известно, че пътната фирма „Биндер", оглавявана от неговия брат Емил Георгиев, е получила поръчки за 120 млн. евро.

След като конфликтът на интереси стана публичен факт, Сметната палата направи одит на фонда, който изпрати на Комисията за борба с корупцията в Народното събрание. Документът доказа явен и груб конфликт на интереси. По-късно докладът тръгна към прокуратурата, която заведе досъдебно производство срещу Веселин Георгиев. Преди седмица наследникът на поста, Димитър Иванов, малко преди на свой ред да предаде оставка, обяви, че по времето на Георгиев са направени обществени поръчки за 21 проекта на обща стойност над 300 млн. лева.

Преди ден пред Комисията по корупция министър Пламен Орешарски обяви, че докладът, изготвен по негово настояване, не е установил съществени нарушения в работата на Веселин Георгиев. От създаването на фонда до момента са изготвени 71 акта за нередности в изпълнение на Закона за обществените поръчки. По думите на Орешарски половината от процедурите по обществени поръчки в цялата страна са белязани с нарушения.