Повдигат обвинение на председателя на Софийския апелативен съд
Повдигат обвинение на председателя на Софийския апелативен съд / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е призован, за да бъде привлечен като обвиняем по разследване, водено от Софийската военно-окръжна прокуратура. Той ще трябва да се яви в сградата на ДАНС.

Обвинението е за злоупотреба с евросредства.

Ден след като стана ясно, че срещу него ще бъде повдигнато обвинение, в изявление пред медиите Веселин Пенгезов подробно разказа за причината да бъде разследван. Той ясно очерта връзката между обвиненията, които прокуратурата ще му предяви, с процедурата за избор на административен ръководител на Софийския апелативен съд. По думите му разследването срещу него е „изплувало" в момента, в който е решил да се бори за втори ръководен мандат. Мандатът му изтича на девети юни. Привличането му като обвиняем със сигурност ще го извади от играта.

Помолен да коментира случая, главният прокурор Сотир Цацаров категорично отрече разследването да има политическа връзка.

Разследването продължава вече четири години и е от 2010 г. То е за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища, който се финансира по Оперативна програма "Административен капацитет" и е спечелен от Военно-апелативният съд.

Стойността му е 700 хил. лв., като реално са изразходвани 520 хил. лв. Разследването започва през 2010 г. в специализирания отдел към Софийската градска прокуратура, занимаващ се с измами с еврофондове. След приключването, то е прехвърлено във военноокръжна прокуратура, защото към момента на деянието Пенгезов е бил военен.