Потвърдиха присъдата на бившата финансистка от ВСС Илияна Накова
Потвърдиха присъдата на бившата финансистка от ВСС Илияна Накова / снимка: Дарик - Бургас

Апелативния съд в Бургас потвърди присъдата на скандалната бивша финансистка от ВСС Илияна Накова. Тя бе призната за виновна от Бургаския окръжен съд през март по обвинение в опит за подкуп на длъжностни лица.

Накова беше осъдена за това, че през август миналата година в курортния комплекс Слънчев бряг дала в дар три броя банкноти по 20 лева на полицаите Стоян Желев, Николай Йорданов и Иван Иванов, за да не извършат действия по служба. Парите  са дадени по време на изясняване фактите около пътно произшествие. Тогава, след навлизане срещу забранителен знак на улица с еднопосочно движение в курортния комплекс, Накова мина с джипа си „Сузуки гранд Витара" през крака на 66-годишна българка с немско гражданство и напуснала местопроизшествието.

Апелативните магистрати потвърдиха присъда с пробация, която включва задължителна регистрация на настоящ адрес за срок от шест месеца, задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия срок и поправителен труд от осем месеца, при удръжка от трудовото й възнаграждение в размер на 25% в полза на държавата. Бившата финансистка е глобена с 2000 лева. Тя трябва да заплати разноските по делото.

Според съда, вината на подсъдимата е безспорно доказана, а определените пробационни мерки и размера на глобата са законосъобразни. Решението на Апелативен съд - Бургас може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.