Служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев
Служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев / БГНЕС, архив
Потвърдените случаи на морбили у нас са три
93072
Потвърдените случаи на морбили у нас са три
  • Потвърдените случаи на морбили у нас са три
Заболеваемостта от морбили към момента в страната е напълно контролирана. Потвърдените заразени са все още трима души, извършват се и профилактични имунизации на определени групи хора, информира днес ресорният министър Илко Семерджиев. Оказва се, че в страната има още двама души със съмнение за дребната шарка, но техните изследвания все още не са потвърдени във вирусологична лаборатория.
 
Над 50 000 дози от ваксината срещу морбили вече са раздадени на общопрактикуващите лекари в страната, предстои да се сключи договор за доставка на още 150 000 дози. Министърът допълни, че настоящият екип на здравното министерство вече е възстановил двете национални програми за превенция и контрол на туберкулоза и ХИВ, които бяха спрени през 2015 и 2016 г.
 
Семерджиев: Има известен риск от епидемия от морбили

"Повишената заболеваемост от морбили я контролираме напълно. В страната се извършват множество процеси - от анализ за деца от 9-месечна до 18-годишна възраст до профилактични имунизации на хора, които са контактни, до наблюдение на групи хора, така че възможно най-бързо да се вземат мерки", каза министърът. Той отбеляза, че все още разпространението на морбили за разлика от 2009-2010 година е минимално - три до пет случая имаме. Три от тях са потвърдени, а другите два още не, каза Семерджиев. Може да се каже окончателно колко са случаите едва след като се получат данните от вирусологична лаборатория.
 
От 8000 деца в Столипиново, само 100 са без ваксина срещу морбили

"Колкото до това дали сме в състояние да се справим в ситуация на по-висока заболавеамост, защото така или иначе в България такива предпоставки съществуват заради по-ниското ниво на имунизираност - при нас тя е 92 на сто, а за среда, недопускаща разпространението на болестта, се смята над 95 на сто, осигурили сме в МЗ 9700 дози ваксини, а в РЗИ сме раздали 51 433 дози, които отиват, разбира се, към общопрактикуващите лекари за имунизацията", каза министърът.
 
До дни ще бъде сключен договор за доставка на нови дози ваксина срещу морбили

Той посочи, че следващата седмица предстои да се сключи договор за още 152 000 дози, които са по търг от януари.