/ iStock/Getty Images
Всички пожари в област Хасково са потушени, съобщи пред БТА областният управител Стефка Здравкова. Локализирани и изгасени са били огнищата в големия пожар между тополовградското село Присадец и свиленградските села Варник и Маточина.

На място са оставени дежурни 9 противопожарни автомобила, които да предотвратят евентуално повторно разпалване, поясни д-р Здравкова.

Там вече е била направена предварителна оценка от служители на държавното лесничейство на засегнатите площи, която е около 50 000 декара. Започва и описването на щетите, допълни още д-р Здравкова. Стопаните на земи с унижощена продукция и домашни животни ще получат обезщетения на основание обявеното бедствено положение, поясни областният управител.

По думите на д-р Здравкова погасен е бил и пожарът между селата Георги Добрево и Оряхово в община Любимец, който се разви вчера на площ 500 декара ниска растителност и широколистна гора.

10 селскостопански постройки и животни изгоряха в свиленградския квартал "Гебран". Огънят там тръгна от сметище и вече има задържан. Това е мъж, който е запалил сухи треви.
БТА