Постовете за малцинства залегнали в програмата „Орешарски
Постовете за малцинства залегнали в програмата „Орешарски / снимка: DarikNews.bg, архив

Малцинствата ще бъдат интегрирани, включително и в държавните структури - това изрично е залегнало в програмата на Пламен Орешарски.

Така депутатът от ДПС и бивш кмет на Гърмен Ахмед Башев обясни пред bTV свое изказване пред избиратели, в което заявява, че „скоро шефът на полицията в Рибново ще бъде помак, а скоро и в ДАНС ще заработят помаци - това ви го обещаваме и ще го реализираме".

Башев отрече квалификация на речта му като политическо говорене, базирано на религиозен фундаментализъм.

Според него ставало въпрос за политическо говорене „близко до гласоподавателите, на езика на хората".

На въпрос защо говори на хората за религиозна принадлежност, вместо да им казва „учете, образовайте се, за да сте квалифицирани", народният представител от партията на Лютви Местан подчерта, че за четири мандата на кметския пост бил направил достатъчно училища и детски градини и нямало нужда от такова „образователно" насърчаване на местните жители.

Башев намекна, че и в полицейската школа в Симеоново, и в ДАНС, и в комисиите за назначаване на държавни длъжности имало дискриминация спрямо българските граждани от малцинствата.

На помаците в региона на Гърмен обаче трябвало да се дава шанс за развитие, тъй като те били 70% от населението в общината.