Постоянна изборна администрация поиска шефката на ЦИК
Постоянна изборна администрация поиска шефката на ЦИК / netinfo

Ограничения за регистрация на партиите за участие в местните избори със законодателни промени, поиска председателят на ЦИК Светла Димитрова на форум, организиран от фондация „Демокрация”. Тя настоя и за създаването на постоянно действаща изборна администрация със собствен бюджет, помещения и кадри.

Според Димитрова по-строги изисквания при регистрация на партиите за местните избори се налага заради това, че на вота през октомври се е стигнало до дължина на интегралната бюлетина до метър и двадесет/Сандански/. Тя предлага в закона за местните избори да се предвиди изискването при регистрация в ЦИК партиите да представят подписка или да се въведе санкция за онези формации, които не са събрали гласове под определен в изборния закон процент гласоподаватели.

Председателят на ПГ на левицата Михаил Миков коментира въпроса с ограничаването на партиите - „фантоми” с пример от Великобритания, където по думите му от три до пет инициатори вписват партия срещу от 50 до 75 лири. „Английското общество не страда от дефицит на демокрация и не дискутира този въпрос, щом си събрал десетина човека си партия и толкова”, добави той.
„В Англия за 75 лири регистрираш партия, но като отидеш да се кандидатираш даваш още 300 лири, което всъщност представлява депозита, за който пледираха много експерти”, контрира математикът професор Михаил Константинов.

Председателят на СДС Пламен Юруков повтори тезата си, че настоящата избирателна система у нас не води до стабилно и адекватно правителство.

Лидерът на ДСБ Иван Костов настоя за консултации между парламентарните сили за нов избирателен кодекс с основен дух грижата за държавата и нейните институции.

Станимир Илчев от НДСВ пък отново се обяви за задължително гласуване, но след проведено допитване до гражданите. По думите му референдумът трябва да се случи след изборите през 2009 година, за да не бъдат обвинявани партии като неговата в стремеж да запазят присъствието си на политическата сцена. Според Илчев негласувалите при задължителен вот трябва да не се предпочитат за работа в бюджетната сфера.