Посоченият за атентатор може да не е истинският шахид, а да е искал да отклони вниманието
Посоченият за атентатор може да не е истинският шахид, а да е искал да отклони вниманието / снимка: МВР

Поведението на сочения от МВР за атентатор - на мъжа от разпространените снимки от летището в Бургас, показва, че той е правил всичко възможно, за да бъде забелязан, което може да означава, че той се е опитвал да отклони вниманието от истинския извършител на кървавия терористичен акт. Това каза пред Дарик арабистът Киряк Цонев.

Според Цонев има възможност информацията, подавана към медиите, може да не е истинска, за да не се пречи на разследването. Посочването на вероятен извършител успокоява и хората, каза още арабистът.

"Атентаторът е фанатик, това лице може да бъде лесно манипулирано. Такива хора стават предимно млади хора, които не са решили по един или друг начин проблемите си, предимно от битово естество - те нямат образование, работа", посочи още Цонев и не отрече, че сред самоубийците има и образовани хора, както и хора с добри доходи, завършили престижни западноевропейски учебни заведения. "Те вярват искрено, че ако се "гръмнат" за каузата, която им е внушена, отиват директно в Рая".