Жорж Ганчев
Жорж Ганчев / БГНЕС
В столичната църква „Света София“ ще се състои поклонението пред политика Жорж Ганчев.
 
Той почина на 79-годишна възраст.

Почина Жорж Ганчев (ВИДЕО)
 
Известният общественик и политик няколко пъти е бил кандидат за президент, бил е и народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок, български и британски фехтовач (състезател и треньор), британски и американски театрален и кинодеец (актьор, режисьор, сценарист, драматург, продуцент), писател.
 
След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС. През 1990 година основава партията Български бизнес блок (Бизнесблок, БББ) и остава неин първи председател до 1996 година.
 
Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур.
 
Депутат е в 37-ото и 38-ото народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения.
 
Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента.
 
На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.
БГНЕС