/ Държавна опера Стара Загора

Стотици приятели, почитатели, колеги на великия български тенор Камен Чанев от Държавна опера-Стара Загора и от оперните театри от страната си взеха последно сбогом с него във фоайето на Държавна опера-Стара Загора днес.

Венци от Министерството на културата, от Старозагорски митрополит Киприан, от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, от кмета на Община Сливен и Общинския съвет-Сливен, от Областния управител на Област Стара Загора, от Съюза на българските музикални и танцови дейци, от всички опери в страната, от оперната прима и артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора Веселина Кацарова, от много институции бяха поднесени днес пред портрета на Камен Чанев.

БГНЕС

Любимецът на публиката на 56 години загуби най-тежката битка в живота си с коварния и безпощаден COVID-19.

 На видео стена се излъчваха кадри от забележителните му участия в постановки на Държавна опера-Стара Загора – „Аида“ на Стадион „Берое“, „Турандот“, „Отело“ и звучеше неговият глас.

Заместник-кметовете Милена Желева и Иванка Сотирова поднесоха своите цветя и съболезнования. „Звездите в небесната опера се увеличиха с още една! Стара Загора се прекланя пред Човека и таланта Камен Чанев! Светъл да е пътят ти, Маестро!“,  написа в Книгата за съболезнования Милена Желева, заместник-кмет.

Своите съболезнования изпратиха голямата оперна прима Ана Томова-Синтова, кметовете на София – Йорданка Фандъкова, на Бургас – Димитър Николов, на Сливен – Стефан Радев, директорът на Софийска опера и балет - акад.Пламен Карталов, Национален музикален театър „Стефан Македонски“.


Почина световноизвестният оперен певец Камен Чанев

В „Писмо до Камен“ колегите му от Софийската опера и балет Светозар Рангелов, Сара-Нора Кръстева, Костадин Андреев и неговата съпруга Детелина написаха:

„Трудно е и невероятно да изречем: Последно сбогом, приятелю Камене! Плачем. От всяка падаща сълза все-повече ни боли. Ще те помним с щедростта на таланта ти и сърцатостта, които ти раздаваше богато.

Сцените и ефира ще са пълни с твоя блестящ глас и няма да ни разреши да мислим и говорим за теб като минало. Всъщност - никой не си тръгва истински , докато има хора, които го помнят и обичат.

Дано Бог постели за теб най-меката пътека и да те постави на най-хубавата сцена!“

сбогуване
Държавна опера Стара Загора


Камен Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

БГНЕС

Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса „Йоси Бьорлинг“, Швеция.

През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години. Изявява се в основния теноров репертоар – освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско“ и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот“).

От 2016 г. е в трупата на Държавна опера – Стара Загора.

Поклон пред светлата му памет!
 
БГНЕС