Пощите ще сортират писмата с машина
Пощите ще сортират писмата с машина / netinfo

Специална машина, която автоматично ще сортира писмата по дестинации ще заработи до средата на следващата година, съобщи във Велико Търново директорът на Български пощи ЕАД Венцислав Харманджиев.

Машината струва около 10 милиона лева, а оптиката й ще може да транслитерира от латиница на кирилица и обратно. “Машината изцяло ще замени ръчното разпределяне на пратките, но това няма да доведе до съкращения. На хората ще предложим алтернативна заетост в корпорацията”, увери Венцислав Харманджиев.

В сортировъчен център "Балкани" ще пристигат и ще се обработват пратки от Европейския съюз за региона. Идеята е по-късно услугата да обхване и страните от Близкия Изток и бившите съветски страни.

Центърът ще заработи първо в София. По-късно ще бъдат разкрити филиали в Горна Оряховица и Стара Загора.

Директорът на Български пощи ЕАД съобщи, че вървят преговори с Националната агенция по приходи - всички вземания на държавата на централно равнище да стават и в пощите.

До края на ноември ще бъдат купени 130 нови автомобила за развиване на услугата бързи куриерски услуги.

Предстои и пускането на три автобуса – т. нар. мобилни пощи с интерент, които ще обикалят малките населени места и ще предлагат връзка с глобалната мрежа.