Поръчват сглобяемите къщи за пострадали от труса перничани
Поръчват сглобяемите къщи за пострадали от труса перничани / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Първите две къщи за останалите без дом след земетресението перничани ще бъдат поръчани до дни. Сглобяемите постройки ще бъдат закупени със средствата, събрани от благотворителната кампания на Българския червен кръст, съобщи на пресконференция командированият в Перник министър Томислав Дончев.

Според министър Дончев ресурсът в дарителската сметка ще е достатъчен за закупуването на 15-20 олекотени постройки. 722 000 лева е събраната до момента сума, като кампанията продължава.

14 са подадените оферти в конкурса за осигуряване на сглобяеми къщи, от тях 10 са изпълнили поставените изисквания за участие. Победителят - фирма „Балканстрой”, е избрана на база най-ниска цена, поясни Дончев. Къщите са три типа - до 40 кв.м на цена от около 25 000 лв. без ДДС, до 60 кв.м - 35 000 лв. и до 80 кв.м - 45 000 лв. Срокът за сглобяването им на терен е два месеца. В този период местата, определени за монтиране на постройките, трябва да се разчистят. В готовност сме да осигурим техника, както и доброволци, каквито има заявени от страната в помощ на перничани, каза Дончев.

Министърът допълни, че е одобрен вече и новият ред за получаване на обезщетения на пострадалите от земетресението на 22 май и последвалите трусове. Те вече няма да се отчитат с фактури, а ще попълват декларация. Това обаче трябва да стане до 31 декември т.г. До момента са подпомогнати общо 300 домакинства от Перник. По сметката на общината са преведени 6 148 506 лв. До няколко дни ще бъдат отпуснати още 417 321 лв. от последното заседание на Междуведомствената комисия.