/ БГНЕС
Валентин Радев за чумата по животните
98296
Валентин Радев за чумата по животните
  • Валентин Радев за чумата по животните
Министърът на земеделието Румен Порожанов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев пристигнаха в парламента, за да информират депутатите с актуалната обстановка за чумата по животните в страната.
 
Порожанов обясни, че ситуацията в селата Воден и Шарково е напрегната. Днес ветеринарните лекари не са били допуснати до останалите стада, за да вземат проби за болестта.

ЕК поздрави България за взетите мерки за пресичането на чумата по животните
 
"Заболяването чума по дребните преживни животни се причинява от вирус, който засяга овцете и козите, но не е опасен за хората. Предварително искам да се извиня, но ще вляза в някои детайли, защото е важно да се разбере. На 4 юни по време на доене собственик е забелязал изтичане на кръв от едно място на едно животно. При други две овце от същото стадо по-късно е установено влошено състояние с характеристиките на чума, клинични признаци подута глава, изтечение от очите, ноздрите, повишена температура. Изпратени са проби от вътрешни органи, цяла кръв, кръв от антикоагулант за изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Взети са кръвни проби за изследване както от този животински обект, така и от два съседни на него, тъй като животните ползват общ водопой", каза Порожанов.

Баба Дора: Няма да дам стадото си, лъжат, че е заразено (ВИДЕО)

БГНЕС

Той обясни още: "Към момента единствено в село Шарково имаме едно стадо, което не е евтаназирано и още две по-малки в същото село от по 10-12 кози. Преустановихме при много стриктно спазване на дезинфекционна политика и строг контрол от гледна точка на допускане на хора за неразпространение на болестта и контрол върху гледането на животните. В момента имаме няколко стада, едното от които на леля Дора, където няма открит позитивен резултат. Стадото обаче е в село Воден, където в две стада има резултати за 22 животни. В контекста на това, че животните там са на едно място, контактни са и няма как с едно пашуване да се направи различен подход от гледна точка на справяне с болестта. Обезщетенията вече са изплатени в село Воден и в село Кости още през седмицата".

Вдигаме ограда с Румъния заради опасност от нов вид чума
 
Вътрешният министър Валентин Радев помоли за повече дисциплина сред обществото, за да може държавата максимално бързо да се справи с чумата по животните. "Взели сме мерки, за да разберем откъде е дошла заразата. Проверяват се хора, автомобили, ТИР-ве. Опъва се бодлива тел по границата с Румъния, заради другата чума там. Ако трябва и по Дунав ще се пази, защото дивите прасета плуват", обясни вътрешният министър. Чуйте в прикачения звуков файл повече от Валентин Радев, който запозна депутатите с актуалната информация за биосигурността в страната.

Манолова: Мястото на чиновниците от земеделското министерство е на терен