Поройни дъждове създадоха кризисна ситуация в Габровско и Севлиевско
Поройни дъждове създадоха кризисна ситуация в Габровско и Севлиевско / netinfo

Поройните дъждове са създали кризисна ситуация в три габровски и над десет севлиевски села. Прекъснати са пътища, активизирани са свлачища, има разрушени мостове и наводнени частни и фирмени имоти. Това съобщи директорът на областната Дирекция "Гражданска защита" Митко Астарджиев.

В Габровско по пътя, свързващ селата Донино, Кметовци и Боженци, се е срутила каменна стена на мост. Има свлечен участък с дължина пет метра, широчина три метра и дълбочина десет метра, уточни Астарджиев. Засега е проходим тесен участък от моста, по който могат да минават само леки автомобили. Полицаи охраняват района,тъй като има опасност от катастрофи. Пътят е единствен за шест габровски села и има опасност от прекъсването му, казаха от "Гражданска защита".

В Севлиевско без електрозахранване е ловното стопанство в туристическата местност Лъгът. В над десет села в общината има затрупани пътища, разрушени и затлачени мостове, свлечени пътни участъци, наводнени частни и фирмени имоти, пострадала е черквата в село Горно Селище, микроязовирите в района на село Шумата са прелели.

По думите на Астарджиев има опасност от трайно прекъсване на пътища в Габровско и Севлиевско.

"Гражданска защита" е извършила оглед на засегнатите места и са направени предписания как да се действа. Аварийни екипи работят по възстановяване на електрозахранването в местността Лъгът край Севлиево, отстраняват се част от щетите, прекъснатите пътни участъци са обозначени с маркировка.