Поредни случаи на насилие над деца
Поредни случаи на насилие над деца / БГНЕС

Мъж от врачанското село Мало Пещене беше задържан за системен побой над 4-годишно дете. Полицията в град Оряхово пък проверява сигнал за малтретирано 13-годишно момиче от село Лесковец. Междувременно резултати от изследване за детската депресия показаха тревожни параметри.

Мъж от Мало Пещене системно биел 4-годишния син на жената, с която живее. Сигналът, че 32-годишният мъж е нанесъл побой на детето, е подаден от кметския наместник в селото. При проверка от полицейски служители и инспектори от отдел "Закрила на детето" във Враца е установено, че мъжът нанасял побой на детето през последните два месеца. Майката на детето признала пред проверяващите, че 32-годишният мъж малтретирал детето, защото не искало да брои до 10. Последният побой над момченцето бил на 27 февруари, когато мъжът го наказал да коленичи върху бирени капачки в продължение на часове. При извършения оглед са установени следи от насилие върху лицето и тялото на детето. На момченцето е осигурена полицейска закрила, а мъжът е задържан за 24 часа.

Полицията в град Оряхово пък проверява сигнал за малтретирано 13-годишно момиче от село Лесковец и неговата майка. Мъжът, с когото майката живее на семейна начала многократно е нанасял побой и отправял обидни думи към двете.

Детската депресия, която се увеличава с възрастта, засяга едно на всеки 100 деца в предучилищна възраст, две на всеки 100 деца в училищата и дори едно на всеки 10 в тийнейджърските години. Учени обясняват, че между 20 и 40 на сто от децата и юношите страдат от тежка депресия. Те са изложени пред много по-голям риск да развият и други психични симптоми, които влияят на мозъка им, отколкото възрастните.