Поредната оправдателна присъда на Софиянски притеснява Велчев
Поредната оправдателна присъда на Софиянски притеснява Велчев / netinfo

Прокуратурата ще проучи причините защо делата срещу висши държавни функционери завършват с оправдателни присъди. Това обяви главният прокурор Борис Велчев.

Велчев обяви, че поредната оправдателна присъда срещу бившия столичен кмет Стефан Софиянски го притеснява. По този повод прокуратурата ще направи анализ защо повечето шумни дела срещу висши държавни функционери, завършиха с оправдателни присъди.

Велчев поясни, че няма да се проверява дейността на конкретните наблюдаващи прокурори по тези дела, а причината за провала им. Повечето от тях бяха образувани по времето на предшественика му Никола Филчев. Не мога да говоря за поръчката и образуването им, но те със сигурност не са били добре подготвени, уточни главният прокурор.

По повод подадените от бившия директор на Национална следствена служба Ангел Александров документи за конкурса за прокурори във Върховна касационна прокуратура, Велчев отказа да коментира дали Александров има морални качества за висш прокурор, но заяви, че всеки има право да се кандидатира и че той би могъл да е полезен и в прокуратурата.

На въпрос не беше ли редно първо да приключи проверката срещу него за скандала ОвчаровАлександров, Велчев съобщи, че до месец по делото ще има обвинителен акт, но конкурсът е обявен сега.

Висшият съдебен съвет отказа да възстанови като следовател в столичното следствие Владимир Цанков, делото срещу когото беше прекратено.