Пореден протест „на кафе пред парламента (СНИМКИ)
Пореден протест „на кафе пред парламента (СНИМКИ) / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Пореден протест „на кафе пред парламента", има задържани (СНИМКИ)
65354
Пореден протест „на кафе пред парламента", има задържани (СНИМКИ)
  • Пореден протест „на кафе пред парламента", има задържани (СНИМКИ)

За поредна сутрин около 300 протестиращи се събраха „на кафе пред парламента" и блокираха движението по бул. „Цар Освободител". След 8:30 часа протестът се раздели на две части - едната остана на бул. „Цар Освободител", а другата застана отстрани на служебния вход на Народното събрание. Така депутатите, които идваха за парламентарно заседание, бяха бурно освиркани от насъбралите се недоволни граждани. По време на протеста бяха задържани няколко души, които се опитаха да прескочат металните заграждения. По-късно те бяха освободени.

Малко след 8.00 часа на площад „Народно събрание" започнаха да се събират недоволните граждани, които искат оставката на кабинета „Орешарски". И тази сутрин имаше велопоход, който от вторник насам е част от протестните демонстрации. Чуваха се и познатите вече скандирания „Мафия" и „Оставка".

„На 27-28 ден няма смисъл да се питаме за какво сме тук - просто искаме оставка. Това правителство е най-наглото, може би не е най-престъпното, може би не е най-некомпетентното, но определено е най-наглото, защото правят глупости. Знаят, че народът не ги одобрява и ги правят най-нагло", заяви протестиращ.

„Възмутена съм от начина, по който тези т.нар управляващи правят нещата. Особено ме възмущава това, за което вече не се говори. Изборът на Делян Пеевски не беше само това, че неговата личност е проблем, а начинът, който е някакво еднолично решение, което дори не се разбра на кого е", коментира жена, подкрепяща протестите.

Малко след 9.00 часа полицията задържа няколко души, които прескочиха огражденията около сградата на парламента. 20 минути по-късно те бяха освободени.

Ето какво разказа един от задържаните, поетът Ясен Атанасов: „Грабнаха ни телата, поканиха ни учтиво във фургона. Подписахме един протокол-предупреждение, че няма повече да правим така. Никой не може да ни отнеме вярата, никой не може да промени убежденията ни. Това правителство трябва да си замине, защото е престъпно за България. Това е протест на поети и театрали в подкрепа на общия протест,

Протестиращите и тази сутрин бяха категорични, че няма да се откажат да изразяват недоволстовто си, преди кабинета да подаде оставка.

Пореден протест на кафе пред парламента" (СНИМКИ)
netinfo

Пореден протест на кафе пред парламента" (СНИМКИ)
netinfo

Пореден протест на кафе пред парламента" (СНИМКИ)
netinfo