Пореден ден на протести
Пореден ден на протести / Sofia Photo Agency: Юлиана Николова

За четвърти ден в столицата и големите градове на страната ще се проведат протести, започнали в петък след избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

В София протестиращите ще се съберат отново в 18.30 часа на площад "Независимост". Протестът е организиран в социалната мрежа. Близо 71 000 души са се присъединили в събитието във Фейсбук "Не искам Пеевски за шеф на ДАНС" и постоянно броят им нараства.

Протестите първоначално бяха срещу избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност". Недоволството обаче не стихна, след като той излезе с писмо в събота, че е готов да приеме решение на парламента, с което да се отмени избирането му. Премиерът Пламен Орешарски заяви, че приема заявлението на Пеевски и ще посочи нов шеф на ДАНС.

Протестите обаче продължиха, като прераснаха в антиправителствени.

В неделя хиляди в столицата се включиха в третия протест срещу кабинета „Орешарски". По последни данни на полицията над 15 000 души са били протестиращите в неделния ден. Повече от четири часа хората шестваха мирно в центъра на София и изразиха своето недоволство срещу модела на управление и водената политика.

Протестното шествие премина и през политическите централи на БСП, ДПС и „Атака" в столицата.

Освен в столицата, протести имаше и в други градове в България.