Поради мъгла е намалена видимостта по пътищата в страната
Поради мъгла е намалена видимостта по пътищата в страната / Sofia Photo Agency

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, съобщават от Съюза на българските автомобилисти.

Пътните настилки в страната са предимно сухи, на места мокри и частично заледени, като пътните служби ги почистват и опесъчават. Автомагистралите са сухи, с мокри пътни участъци по усойните и сенчести места.

Въведени са следните ограничения за движение на моторно превозни средства: товарните автомобили да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета по пътя Батак - Доспат; поради мъгла е намалена видимостта до 50 метра на места в област Хасково, в района на Костинброд, в Ихтиман и поречието на река Дунав; до 100 метра в района на прохода на Републиката и областите Варна, Бургас, Ямбол, Сливен и Пловдив, в района на Гоце Делчев и Кубрат и по поречието на реките в Кюстендилско и до 150 метра в района на Русе, Брезник, Трън и Червен Бряг.

Затворени са проходите Златица - Етрополе, Твърдица - Елена, Дюлински и Троян - Кърнаре, но само за товарни автомобили, както и Върбишки проход за зимния период. Опасност от падащи камъни има в прохода Троян - Кърнаре, по главен път II-55 Велико Търново - Стара Загора, в прохода "Хаинбоаз", в област Смолян, в Искърското и Кресненското дефиле и по пътищата София - Самоков, Асеновград - Смолян, Югово - Лъки, Кричим - Девин, Мездра - Ботевград, Батак - Доспат, Кочериново - Рилски Манастир, Белица - Загражден, в района на Мечи дол и района на Козница.

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 18 тежки пътнотранспортни произшествия с един загинал и 21 ранени, от които един с опасност за живота.

От началото на месеца на територията на страната пътните произшествия са 391, ранените са 460 души, загиналите 38, а тези с опасност за живота 22. От началото на годината катастрофите в страната са 6471, загиналите са 765, а загиналите 7911. В района на София са станали 242 леки и две тежки пътнотранспортни произшествия с 3 ранени.