Поптодорова: Признаването на Косово от САЩ ще е в съгласие с ЕС
Поптодорова: Признаването на Косово от САЩ ще е в съгласие с ЕС / netinfo

Американската позиция е ясна и тя е била заявявана многократно в последните месеци. Признаването на Косово от страна на САЩ ще бъде в съгласие с Европейския съюз, допускаме, че това ще бъдат държавите символи на Европа, големите държави на Европа и САЩ. Това каза за Дарик посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова. Като разположение във времето обаче, кога ще стане това, никой не би могъл да каже, това очевидно върви като договорка между Вашингтон и съответните столици, допълни тя. Във всеки случай няма да има никакво забавяне. Аз очаквам това да се случи в рамките на часове по-скоро, отколкото на дни, каза Елена Поптодорова.

Вашингтон смята, че от прагматична гледна точка, от гледна точка на ефективност на действията на международния фактор в Косово, единната европейска позиция е от решаващо значение. Смятам, че това е и българското виждане. Това виждане като държава и като представители на държавата в различни точки на Европа, и в САЩ включително, и в международни организации, сме отстоявали значението и необходимостта от една такава единна позиция, каза посланикът ни. И смятам, че България много допринесе за напредъка, който дотук поне е постигнат, каза Поптодорова.

Преди дни разговарях с помощник държавния секретар на САЩ Даниел Фрийд. Неговите думи бяха следните: „Ние напълно ясно разбираме позицията на България. За нас най-важното, най-ценното е, че вие участвате активно в изработването на единна европейска позиция, в единната платформа”, каза Поптодорова. Така че, това е пък отношението на Държавния департамент към поведението на България, което беше много последователно и много добросъвестно и искрено, каза посланикът ни в САЩ.

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!