Полякът, приземил самолет с мнима бомба, се връща в родината си
Полякът, приземил самолет с мнима бомба, се връща в родината си / DarikNews.bg, архив

Върховна касационна прокуратура отправи молба до съдебните власти в Полша за трансфер на наказателното производство срещу полския гражданин Войчех Маевски.

Мъжът застраши сигурността на самолет "Еърбъс А 230", осъществяващ полет от Варшава до египетския курорт Хургада, като съобщи на невярната информация, че на борда има бомба. Това доведе до принудително приземяване и евакуация на екипажа и пътниците на летището в Бургас.

Полякът, свалил след шега самолет за Египет в панелка и на нова година

Маевски е привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура-Бургас, като му е забрана за напускане пределите на страната ни и е с мярка за неотклонение. Молбата на българските власти за трансфер на наказателното производство е мотивирана от обстоятелството, че извършителят на престъплението е полски гражданин и се нуждае от медицински грижи, които могат да му бъдат предоставени най-адекватно в Полша.

Разпитаните 12 свидетели също са поляци. Личното явяване на Маевски пред съда и събирането на доказателства с негово участие, включително възможни очни ставки със свидетелите, ще допринесе до по-бързото и успешно приключване на делото, ако се разглежда от компетентните власти на Полша, мотивира решението си ВКП.

На полските съдебни власти вече са изпратени заверени материали от цялото досъдебно производство на Окръжна прокуратура-Бургас.

Други новини от Бургас