Половината доктори нямат валидни болнични листове
Половината доктори нямат валидни болнични листове / netinfo
Болничните листове, които ще издават от днес около 600 джипита, стоматолози и лекари специалисти от Пловдивска област, са невалидни и има опасност пациентите им да загубят полагаемите им се пари по болест, предупреди директорът на Регионалното управление “Социално осигуряване” Розалия Джинева.

Само половината от медицинските практики в региона, са се пререгистрирали в НОИ в срока до 31 декември във връзка с новия начин на изплащане на обезщетенията за болнични, майчинство и временна нетрудоспособност и са получили новите бланки за документа на пациентите си.

Тази сутрин в НОИ – Пловдив нямаше чакащи за пререгистрация медици, както и в последните дни преди Нова година, въпреки създадената организация за поемане на голям поток и за предварително записване на часове за обслужване. Част от лекарите все още нямат информация за задължителната пререгистрация, която трябваше да стане само за 11 дни поради обнародването на законодателните промени в последния момент. Други пък недоволстват, че трябва да плащат по 6 лева за кочан от новите бланки, които досега са получавали безплатно.