Половината българи са готови да емигрират
Половината българи са готови да емигрират / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Половината от работещите българи биха емигрирали заради по-добро заплащане, сочи проучване на КТ „Подкрепа”. 20% събират информация и търсят друга възможност, преди да решат да живеят и работят в чужбина.

Основна част от потенциалните емигранти се насочват към Великобритания и Германия, въпреки че там има ограничения за българи и румънци. „Там работят нелегално и терминът „недокументирани работници” се е превърнал в нарицателно”, обяснява доц. Духомир Минев от Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

„Избират тези страни, защото знаят, че там може да се намери работа, при това със сравнително добро заплащане. Отиват там, където вече е създаден канал”, посочва Минев.

30% от участвалите в проучването въобще не искат да отиват. Причината е липса на информация и страх от измами. В последните две-три години заради кризата пък у нас са се върнали  около 400 000 от емигрантите ни.

В България също живеят имигранти, отбелязва главен асистент Мария Желязкова от института. 70% от работодателите обаче не искат да работят с тях. „Това са преди всичко нискоквалифицирани работници - виетнамци, китайци, които стоят затворени, няма проблем да бъдат назначени, но не когато са голяма група”, уточни Желязкова.

Тя допълва, че в бъдеще икономиката ни ще има нужда от чужди работници - не високо квалифицирани, а в селското стопанство поради застаряването на населението", Желязкова коментира, че някои от работодателите, които са високо квалифицирани, също са готови да емигрират.