Политолози: След масовото политическо самоубийство остават само Плевнелиев и Цацаров
Политолози: След масовото политическо самоубийство остават само Плевнелиев и Цацаров / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В страната се наблюдава едно масово политическо самоубийство, което води до изчезване на авторитети. На сцената остават само главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Росен Плевнелиев, които обаче са подложени на постоянни удари - от страна на ГЕРБ и от страна на новите управляващи. Това посочи политологът от агенция „Галъп" Първан Симеонов пред bTV в коментар на общата позиция на посланиците на Германия и Франция за ситуацията в България, в която се споменава единствено името на държавния глава.

Когато се е стигнало до това „много възпитани европейски държави" да правят забележки, значи, че някъде нещо е сбъркано, смята политологът Димитър Аврамов.

Той коментира един от елементите на дипломатическата позиция - използването на думата олигархия, която е символ на постсъветски синдром. По думите му това означава, че България е видяна извън границите на ЕС по дух, „което е ужасяващо". „Ако някой използва тази дума, ние трябва да се обидим, ако сме сигурни, че сме прави. Понеже не сме прави, реакцията е много сложна", каза Аврамов.

Икономистът Владимир Каролев допълни, че няма нужда посланици да ни казват какво става в страната, но в същото време не съществува визия за нещо по-различно. Той даде за пример частичните местни избори във Варна, където е имало достатъчно време най-многото протестиращи през февруари да предложат свой кандидат. Той обаче е взел само 16-17%.

„Акцентът на това послание е парламентът да работи. Ако парламент и правителството си вършат работата, няма нужда от избори", смята той.

Тримата коментатори се поставиха в ситуацията „ако бяхте на мястото на Орешарски, какво бихте направили", като се обединиха около мнението, че премиерът е трябвало да представи конкретните си задачи, да ги ограничи времево, да свърши черната работа и след това да остави машината на изборите да се включи отново.

Те поставиха акцент върху изключително силната позиция, в която се намира Пламен Орешарски и която той сам не осъзнава. „БСП и ДПС не могат да минат без Орешарски, но той може. Може да поставя условия. Някои от назначенията без неговата воля показаха, че той не го разбира това.

Той не е в нито една от партиите, не губи нищо. Той е в изключително силна позиция, учудвам се защо не я използва", заяви Каролев. Димитър Аврамов допълни, че в подобно състояние е и протестът, който също не разбира, че за пръв път има премиер, който не е партийна фигура.

В анализ на настоящата ситуация Първан Симеонов открои процес на тактическо надиграване между управляващите и хората на улицата. Според него след „онази сряда", когато парламентът беше окупиран и прозвучаха за пръв път думи за отстъпление, БСП е в състояние на втвърдяване и мнозина вече разглеждат сюжета за пълен мандат. „БСП намери контрасюжет - разделението на протести и протести, на хора и хора. Станишев успя да овладее партията си вътрешно.

Исканията на протеста трудно ще бъдат изпълнени, ако не се случат две неща - да се стигне до радикализация, която обаче рискува да го разфокусира, или да се влее в него енергия тип социален патос", коментира Симеонов.

Представянето на новия десен реформаторски блок от пет партии в неделя бе определено като „старт с много дефекти" от анализаторите. Според тях посланията на политическата формация са много общи, липсва конкретика и убедителност.

Първан Симеонов заяви, че на политическата сцена има нужда от смяна на поколенията и от нови лица, което правилно е усетено в новото дясно обединение. Той открои и три ниши за появата на нещо ново - вдясно, вляво, където БСП не може да обере социалната енергия, има място и за нови радикални играчи.

Според Димитър Аврамов процесите вдясно тепърва предстоят на фона и на предричаното разцепление в ГЕРБ, както и на отношението на новите политически субекти към ЕНП и партията на Бойко Борисов.