Политолог: Заканата на Борисов е тактически ход
Политолог: Заканата на Борисов е тактически ход / БГНЕС, архив

Като "съвършено нормална реакция" определи казаното от премиера Бойко Борисов - че ще подаде оставка, ако кандидатът за президент на ГЕРБ загуби първия тур, политологът Димитър Ганев.

"Ако не си пръв на избори, това е ясен вот на недоверие от страна на избирателя. Оттук нататък всяка минута стоене в управлението и начело на държавата трупа негативи. Това би докарало до много тежка загуба ГЕРБ на евентуални редовни избори, ако държи на всяка цена да остане в изпълнителната власт", обясни той пред националното радио.

Борисов се закани: Ако ГЕРБ загуби на първи тур, подава оставка

Ганев заяви, че хората в България не искат предсрочни избори и нестабилност. По този начин Борисов индиректно казвал на избирателя:

"Ако искате стабилност - трябва да гласувате за нас". Съвършено нормална и логична позицията на Борисов - тактически ход за предстоящите президентски избори", каза политологът.

По думите му няма никакво съмнение, че кандидатурата на Цецка Цачева като личен рейтинг е много по-слаба от тази на Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова или Димитър Николов.

Димитър Ганев посочи, че колкото и авторитетен, разпознаваем и честен човек да се кандидатира, но зад него не застане голяма партия, той няма никакви шансове за победа и добави:

"Разбира се, кандидатът има значение, но той има значение по-скоро на втория тур, но и там партиите имат водеща роля".

Той прогнозира, че ролята на ДПС ще е от огромно значение на втория тур на президентския вот:

"Самата кандидатура на Пламен Орешарски, според мен, до голяма степен е подпомогната от ДПС".