/ БГНЕС
Министър-председателят на България Кирил Петков планира да присъства на среща на политическите лидери на групата „Обнови Европа“, която ще се състои на 30 май, понеделник, съобщава европейската редакция на електронното издание Politico,позовавайки се на информирани източници, предава БГНЕС.
 
Според изданието това е „най-силният знак, че неговата партия „Продължаваме промяната“ се готви да се присъедини към либералната група на европейско ниво“.
 
Заседанието в понеделник се възприема като предварителна среща на върха, която се провежда преди Европейския съвет. В него участват национални лидери, включително френският президент Еманюел Макрон и нидерландският премиер Марк Рюте, както и европейските комисари Маргрете Вестагер и Тиери Бретон.
 
Стефан Сежурне, лидерът на групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент, „ухажва“ Петков, откакто „българският новак“ изненадващо спечели изборите в края на миналата година с антикорупционна платформа. Петков обсъди възможността да се присъедини към групата със Сежурне през януари по време на пътуване до Брюксел, в рамките на което се срещна и с двамата лидери на „Зелените“.
 
Според Politico все още обаче предстои да бъде изчистена една основна пречка пред членството на българския лидер: фактът, че в „Обнови Европа“ членува конкурентната българска партия „Движение за права и свободи“ (ДПС), чийто депутат Делян Пеевски бе санкциониран от Вашингтон по закона „Магнитски“. ДПС многократно е обвинявано в корупция и в миналото Петков е изразявал безпокойство от факта, че то остава в „Обнови Европа“. ДПС има трима евродепутати в групата евролибералите в Европейския парламент.
 
БГНЕС, Politico