Политическата корупция е основният проблем на България
Политическата корупция е основният проблем на България / netinfo
Хората усещат какъв е реалният индекс на корупцията по всекидневния натиск, който усещат на най-ниско ниво, но стратегическият проблем за България е политическата корупция. Това заяви социологът Антоний Гълъбов в интервю за „Денят” на Дарик.

Според Гълъбов не трябва да се възлагат особени надежди и на бъдещата Национална агенция „Сигурност”, която се очаква да се бори с корупцията по високите етажи на властта.

Гълъбов коментира данни от проучване на Асоциацията „Прозрачност без граници”, според които България продължава да бъде „устойчиво” корумпирана европейска държава – в тази класация страната ни заема 64-то място.

Според Дияна Ковачева, изпълнителен директор на Асоциацията „Прозрачност без граници”, България не подобрява индекса за противодействие на корупцията, защото не е успяла да изпрати сигнал към чуждестранните инвеститори, че има сериозна политическа воля в тази насока. Проблемът е, че липсва убеденост, че всеки, който участва в корупционна схема, ще бъде заловен и осъден, обясни Дияна Ковачева.

Индексът за противодействие на корупцията за тази година за България е 4,1; миналата година е бил 4. Изпълнителният директор на Асоциацията „Прозрачност без граници” заяви още, че с успехи в борбата с корупцията се смятат тези държави, в които индексът е над 5. Което показва, че България все още не е достигнала голяма част от държавите от ЕС – всички те имат индекс над 5, като средният индекс за ЕС тази година е 6,5.