Полицията: Не пречим на протеста на превозвачите
Полицията: Не пречим на протеста на превозвачите / cнимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Охраняващите протеста полицаи изразиха остро несъгласие с информацията на протестиращите превозвачи, че имало умишлено възпрепятстване на камиони, които искат да участват в протеста. По данни на транспортната конфедерация "Пътна полиция" е организирала проверки на десетки камиони и така те са се забавили за демонстрацията. Превозвачите са категорични, че ще се съберат повече от 200 товарни автомобила и ще тръгнат на протестно шествие по Околовръстен път до 10:30 часа. Ако правителството не реагира и на тази акция, от конфедерацията ще продължат да организират протести и следващата седмица.

По-рано днес заместник-председателят на Конфедерацията на съюзите в автомобилния транспорт Димитър Николов съобщи, че десетки камиони, които искат да се присъединят към протеста на товарните превозвачи край село Казичене, са спрени от полицията.

Организаторите очакват десетки техни колеги да се включат в протеста. Според Димитър Николов органите на реда са възпрепятствали камионите в района на „Черната котка” и не им позволяват да се присъединят към колоната. Превозвачите имат разрешение от Столична община да протестират до 500 камиона от 8:00 до 12: 00 часа днес. Повече от 10 полицейски коли охраняват спрелите камиони с намерение да не ги допускат към вътрешността на града.

Протестът на шофьорите ще продължи по Околовръстен път към Бояна и се очаква да приключи към 11:00 часа. Димитър Николов заяви, че поне 200 товарни автомобила имат намерение да се включат в демонстрацията. Протестиращите искат да бъдат чути от държавата. Техните искания за по-ниски акцизи на горивата и обявяване криза на пазара да бъдат изпълнени.

Обстановката на протеста и разговор с Димитър Николов чуйте в прикачения звуков файл