Полицията напомня на абитуриентите да внимават по баловете
Полицията напомня на абитуриентите да внимават по баловете / снимки: Sofia Photo Agency
Полицията напомня на абитуриентите да внимават по баловете
53764
Полицията напомня на абитуриентите да внимават по баловете
  • Полицията напомня на абитуриентите да внимават по баловете

Родителите на абитуриентите да подсигурят надеждни шофьори, които да превозват децата им по време на баловете, съветват от МВР. Тържествата на зрелостниците започват официално от 24 май и ще продължат до 16 юни. При необходимост в цялата страна служители на КАТ ще съпровождат колони от автомобили, с които се придвижват абитуриентите. Над 80 пътни полицаи ще се грижат за обществения ред и недопускане на пътни инциденти в столицата по време на абитуриентските балове, а дванадесетокласниците от 14 столични училища ще бъдат ескортирани от полицаи на мотори. Най-честият съвет, който от МВР дават на младите шофьори, е да не карат след употреба на алкохол, да не се показват от автомобилите в движение, да внимават с рисковите маневри и изпреварванията.

Возене на повече пътници от броя на местата в автомобилите, управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи са сред най-честите нарушения, които възникват в периода на абитуриентските балове. Масово явление е подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението и главно към пешеходците заради еуфорията сред юношите в тези дни, обясни инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция".

„Това приповдигнато настроение, което имат в този паметен за тях ден, е съвсем разбираемо и логично. Но нека не забравят, че силните емоции са лош съветник и често водят до загуба на чувството за предпазливост. Показват се от прозорците, люковете на автомобилите по време на движение, размахват бутилки, балони, наддават викове. В тези случаи рискът в голяма степен се подценява от всички. И тъкмо абитуриентите могат най-успешно да въздействат върху своите приятели. В такива моменти естествено трябва да не се съгласяват инцидентно по време на тези еуфорични състояния изведнъж зад волана да се качи човек, който наскоро е взел своето свидетелство за управление или е употребил алкохол", призова Ботева.

От Пътна полиция предупреждават, че най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти и техните приятели настъпват след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление на автомобили от употребили алкохол, неправоспособни и движещи се с превишена скорост. Да поддържат връзка с децата си, както и предварително да са подсигурили шофьора и автомобила, с който ще се придвижват зрелостниците, са сред най-важните съвети на полицията към родителите.

Полицията напомня на абитуриентите да внимават по баловете
netinfo