Полицията иззе над 50 антики от търговец в Несебър
Полицията иззе над 50 антики от търговец в Несебър / netinfo

Полицията е иззела над 50 антични предмета от търговец в Несебър. Сред тях са сребърни и бронзови монети, пръстени и други, които имат висока нумизматична стойност. За случая съобщиха от пресцентъра на бургаската полиция.

Предметите са открити при проверка вчера на служители от сектор "Борба с организираната престъпност". Те са открили античните предмети в търговски обект, който се намира в стария град на Несебър. Вътре е имало освен монети и накити, но и икони, оръжия и униформи.

От полицията съобщават, че част от иззетите монети вероятно са предмет на незаконни иманярски разкопки, извършвани на територията на Северна България. Някои от пръстените са от периода на римската епоха и са с гравирани върху тях различни изображения на хора и животни. Предстои установяване произхода и стойността на откритите предмети от експерт-оценители към Бургаския исторически музей.

От полицията припомнят, че продажбата на антични предмети, покупката и изнасянето им през границата от чужди граждани е престъпление.