Полицията била адекватна на обстановката по пътищата според Алекси Стратиев
Полицията била адекватна на обстановката по пътищата според Алекси Стратиев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Полицията реагирала адекватно на обстановката по пътищата според Алекси Стратиев
48870
Полицията реагирала адекватно на обстановката по пътищата според Алекси Стратиев
  • Полицията реагирала адекватно на обстановката по пътищата според Алекси Стратиев

Поведението на полицаите по време на ситуация през последните два дни на автомагистрала "Хемус" е било напълно адекватно, каза в интервю за Дарик заместник-директорът на "Охранителна полиция" комисар Алекси Стратиев. Той коментира думите на уволнения изпълнителен директор на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД Антон Антонов, който обясни, че правилното решение в критичната ситуация е било тотална забрана за движение по автомагистрала "Хемус", за да може спокойно снегорините да почистят трасето.

По-рано комисар Стратиев се срещна с ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура", за да обсъдят бъдещите действия при подобни тежки зимни условия.

"Имахме среща с колегите от Агенция "Пътна инфраструктура", които са били там на мястото, и не мога да повярвам, че това е възможно. Тъй като лично началникът на КАТ на София окръг е бил от 1 часа през деня до 5 часа сутринта, областният директор на РДВР-София е бил на мястото, директорът на "Пожарна и аварийна безопасност" е бил на мястото, председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" е бил на мястото. Не са коректни тези изказвания на Антон Антонов, за което съжалявам", коментира още комисар Стратиев.

Според него организацията по почистването е добра, тъй като имало изградени планове за взаимодействие. "Бихме искали да реализираме нещата така, че да не се случва нещо подобно, каквото се случи на "Хемус", подчерта Алекси Стратиев.

На въпрос дали се обсъждат по-солени глоби за водачите на тежкотоварни автомобили, заради които често снегопочистването се затруднява, комисар Стратиев отговори, че колегите му от Автомобилна администрация са предприели мерки за контрол спрямо оборудването на тежкотоварните автомобили. "Тези камиони се движат по пътя, защото е необходимо да доставят храна, стоки, неща, които касаят хората, затова не трябва да ги посочваме като основния проблем. Ако има природни явления, които са над обичайното, е нормално всички автомобили да бъдат спрени, за да се почистят пътищата, но пътят трябва да се почиства своевременно, за да може да се движи както лекият трафик, така и тежкотоварните автомобили", подчерта още комисар Алекси Стратиев.