Полицията арестува крупен лихвар в Бургас
Полицията арестува крупен лихвар в Бургас / Дарик Бургас
Полицията арестува крупен лихвар в Бургас
23983
Полицията арестува крупен лихвар в Бургас
  • Полицията арестува крупен лихвар в Бургас

Полицията задържа за лихварство и имотни измами 48-годишния бургазлия Иван Донков. Служителите на реда се самосезирали след разследване на Нова телевизия, изобличаващо начина на придобиване на имоти от Донков. Разследването е установило, че от 1997 година до момента той извършил десетки сделки с недвижими имоти.

Имотите представляват обезпечение на дадени от Донков парични заеми срещу 10-процентна месечна лихва (120% годишна). Освен месечната лихва Иван Донков е начислявал при просрочване наказателна такава, в размер 1% на ден, което налагало на неговите длъжници да изпадат в невъзможност за разплащане и да губят недвижими имот.

Като обезпечение за кредитите Иван Донков е използвал и записи на заповед, в които сумата многократно надхвърляла реално дадените назаем пари. Лихварят парадирал с познанства със служители на правоохранителната и съдебната система, споменавал постоянно и своите близки контакти с издирвания от Интерпол Пламен Дишков - Кела.

Иван Донков няма никакви доходи от трудова дейност или легална търговия, съобщават от полицията. В момента той е собственик на 10 апартамента в Слънчев бряг, 11 студиа в Несебър, два етажа и дворно място в квартал „Сарафово", етаж от къща в Стария Несебър, парцел в Свети влас, парцел в Равда и апартамент в централната част на Бургас.

Той има два автомобила БМВ, на негово име и на името на майка си. По време на ареста имал у себе си 5000 лева джобни пари, а в дома му са открити 20 000 евро, записи на заповед и документи, касаещи неговата лихварска дейност. Задържан е за 24 часа, утре Бургаският окръжен съд ще гледа неговата мярка за неотклонение.

Други новини от Бургас