Полиция и НАП срещу бракониери на баластра
Полиция и НАП срещу бракониери на баластра / DarikNews.bg, Благоевград
Полиция и НАП срещу бракониери на баластра
56889
Полиция и НАП срещу бракониери на баластра
  • Полиция и НАП срещу бракониери на баластра

Междуведомствена комисия, сформирана от областния управител в Благоевград Костадин Хаджигаев, извърши специализирана проверка по серия сигнали за криминален добив на баластра от коритото на река Места, в района на община Хаджидимово.

Представители на РИОСВ, Басейнова дирекция, Икономическа полиция, Националната агенция по приходите, начело със заместник областния управител Георги Баханов инспектираха днес участък от Места, в землището на хаджидимовското село Блатска.

Проверени са дейностите на фирмите, имащи концесии за дейност в района, "Астрой" на бизнесмена Венцислав Амзов и "Шербетов" на местния предприемач Ангел Шербетов, съобщи за Дарик Георги Баханов.

"При непосредствения професионален оглед около инсталациите на Амзов не бяха открити видими следи от добив на баластра от реката. Фирмата попадна в полезрението на комисията, след като стана ясно, че разрешителното за добив е изтекло миналата година. Близо до пресевната инсталация на Ангел Шербетов установихме пресни следи от гуми на тежкотоварни машини и багер от реката до брега, което е ясен знак, че скоро е добивано баластра. Това обаче не доказва, че нарушението е извършено именно от фирмата на Шербетов", коментира в интервю зам. областният управител Баханов, като поясни, че разрешителното за добив на инертни материали също е изтекло и не са правени към този момент постъпки пред Басейнова дирекция - Благоевград за подновяване.

В района на Хаджидимово, където нивото на Места е паднало под пределния минимум от безразборното черпене на природни богатства, има още пет фирми-концесионери. Те също са с изтекли разрешителни.

Работата по документиране на констатираните факти предстоят в близките часове от съответните държавни институции, каза Георги Баханов.

Интервю със заместник областния управител Георги Баханов чуйте в звуковия файл

Други новини от Благоевград