При специализирана акция полицията в Бургас разкри депо за събиране на мигранти. То е било разположено в постройка към действащо животновъдно стопанство край карнобатското село Сърнево. В депото са открити шестима мигранти, които изчаквали да бъдат отведени до точка в близост до магистрала „Тракия”, откъдето да бъдат извозени до София.

Кадри от мястото показват, че нелегално пристигналите в България хора са изчаквали там в нечовешки условия.
 

Депото е действало от около месец и е обслужвано от двама мъже от селата Сърнево и Черково. Те посрещали мигрантите, идващи пеша по предварително зададена локация, давали им подслон, храна и ги подпомагали с дрехи.
 

мигранти Сърнево
Булфото


Двамата мъже са задържани първоначално за 24 часа, а впоследствие с прокурорско постановление за срок до 72 часа, като им е повдигнато обвинение.
 

депо мигранти
Стела Костадинова

Кметицата на селото Гергана Кирова заяви пред DarikNews.bg, че местните се страхуват, тъй като със затоплянето на времето мигрантския натиск се е засилил.
 

депо мигранти
Стела Костадинова

"Като засечем мигранти веднага се обаждам на гранична. Човекът, на който е кравефермата се казва Димитър и е от Карнобат. Всеки ден идва, но не знаех, че укрива мигранти", твърди още кметицата.
 


По-рано в петък край друго карнобатско село са били задържани 13 мигранти, разказаха пред екипа ни местни хора.
nova.bg