/ ThinkStock/Getty Images
Полицията изведе доброволците от Шарково
98306
Полицията изведе доброволците от Шарково
  • Полицията изведе доброволците от Шарково
Полицията изведе доброволците, които пазеха животните, от село Шарково. Вече е въведена карантинна зона от три километра в района на Ямболско.
 
Представители на медиите не бяха допуснати до населеното място. Според заповедта на Агенцията по храните в селото не се допускат автомобили и хора, които нямат адресна регистрация в селото. Там могат да влизат единствено ветеринари и работници, свързани с дезинфекцията, полицаи, представители на властите и търговци, които зареждат селото. Ветеринарните лекари, които не успяха да вземат пробите от животните, бяха сменени.

МВР ще проверява укриват ли се животни заради чумата
 
От земеделското министерство са категорични, че животните в село Шарково трябва да бъдат умъртвени, защото се намират в огнище, където е открита чума.
 
Очаква се и Баба Дора от ямболското село Шарково да загуби животните си заради огнището на чума в селото. Стадата на много животновъди в Ямболско и Бургаско бяха изцяло евтаназирани, въпреки че голяма част от животните не проявяват симптоми на чумата.

ГЕРБ обвини БСП за създаване на напрежение в Странджанско (ВИДЕО)
 
МВР е готово да проверява за укриване на животни, ако Агенцията по безопасност на храните поиска това. След Воден, Крайново и Странджа, Шарково е четвъртото село, където се евтаназират овце и кози заради положителните проби за чума.