Полицаят – убиец: Съжалявам!
Полицаят – убиец: Съжалявам! / netinfo

Двамата полицаи от Велинград, при чиято безразборна стрелба край с. Дорково, миналата седмица, бе убит 68-годишния Георги Божанов, бяха разпитани пред съдия час, след като им бяха повдигнати обвинения и им бяха наложени парични гаранции.

Днешните обяснения ще имат решаващо значение за изхода на делото, заяви пред Дарик Хари Харалампиев, адвокат на сержант Стоян Пачалов, когото балистичната експертиза посочи като убиец на гъбаря.

Защитникът заяви, че клиентът му е направил безусловни самопризнания. Пачалов е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост при изпълнение на правно регламентирана дейност и за немарливо боравене с оръжие.

Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 700 лева. ”Искрено съжалявам”, бе единствената реплика на уволнения сержант. Той е дал обяснения и по какви причини е стрелял в гората, но адвокат Харалампиев отказа да конкретизира, позовавайки се на следствена тайна.

600 лева парична гаранция е наложил военния следовател на втория участник в безразборната стрелба край Дорково.

Срещу Росен Овчаров е повдигнато обвинение за неправилно боравене с оръжие. Адвокатът му, Стоян Парпулов заяви, че наличието на малко количество алкохол в кръвната проба на клиента му няма отношение към предмета на обвинението.

Двамата полицаи най-вероятно ще се разминат с наказателната отговорност, тъй като повдигнатите обвинения предвиждат по-малко от 5 години затвор и касаят непредумишлени престъпления.

Поради чистото съдебно минало на двамата сержанти наказателната отговорност би следвало да се замени с административно наказание – глоба от 500 до 1000 лева. Това ще стане ясно след четвъртък, когато на Пачалов и Овчаров ще бъдат предявени материалите от досъдебното производство, обясниха военни съдии.