Полицаят, хванат със 100 кг наркотик, остава в ареста
Полицаят, хванат със 100 кг наркотик, остава в ареста / netinfo

Софийският градски съд наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на полицая, хванат със 100 кг наркотик.

30-годишният Тодор Джурков, младши контрольор Пътна полиция, област Пловдив, бе задържан на 26 ноември при специализирана операция на магистрала “Тракия” на входа на София с 80 кг амфетамин-субстанция, а при обиски на домове в различни градове на България бяха открити още 20 кг дрога.

Наркотикът е открит в багажника на управлявания от Джурков автомобил “Тойота”. Прокурорът Събев посочи, че задържаният автомобил Тойота е все още с неустановена собственост.

Джурков пък се е легитимирал пред проверяващите като служител в полицията. Освен това е доказано, че той е изминал дълго разстояние с тази кола, след като е напуснал своята. Според прокурора има опасност Джурков да се укрие или да извърши друго престъпление.

Адвокатите на подсъдимия представиха доказателства, че Джурков има постоянен адрес в Пловдив и писмени добри характеристики за него от домоуправителя на етажната собственост и от жената, с която той живее на семейни начала. Защитата посочи още, че Джурков е млад, неосъждан и наркотикът е бил в багажника на чужда кола, а не у него.

Единият адвокат поиска Джурков да бъде под домашен арест, а другият да му бъде наложена парична гаранция, съобразена с неговите финансови възможности. Адвокатът посочи още, че при доказване на подобно престъпление присъдата е от 3 до 12 години и тъй като законодателят е решил, че може и да бъде до три години може да не бъде постановена мярка "задържане под стража".

Съдия Атанасов се мотивира, че по НПК разпространението на наркотици е особено тежко престъпление и обществено опасно.