Полицаят, хванат с 80 кг наркотици, остава в ареста
Полицаят, хванат с 80 кг наркотици, остава в ареста / netinfo

Софийският апелативен съд потвърди най-тежката мярка "задържане под стража" на полицая Тодор Джурков, който бе заловен с около 80 кг амфетамини при спецакция на магистрала "Тракия" бна 26 ноември тази година.

Ако Джурков бъде признат за виновен, го очаква присъда до 12 години затвор.

На 30 ноември Софийският градски съд наложи на подсъдимия най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Бившият полицай беше хванат с амфетамини на стойност 320 000 долара, които бяха открити в колата му при специализирана акция.

Съдът прецени жалбата на снемането на задържането под стража за неоснователна и определи притежанието на наркотици от Джурков като престъпление със завишена степен на обществена опасност.

Съдът отхвърли доводите на защитата, че Джурков е страдал от хипертония и високо кръвно и именно затова е притежавал амфетамините. Според обвинението Джурков съзнателно е транспортирал наркотиците, защото като полицай е мислел, че няма да бъде проверен от своите колеги.

На престъплението бе определена и висока степен на организираност, тъй като в дома на съучастника на Джурков бяха намерени още 20 кг амфетамин. Предполага се, че наркотиците се картекират към страни от Арабския свят, където увеличават с няколко пъти цената си.